Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці у Львові вкрали 14 тонн американської гуманітарної допомоги

Користувачі російського сегменту соцмережі «Фейсбук» поширюють відео, на якому міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповідає, нібито у Львові окупанти вкрали 14 тонн гуманітарної допомоги, зокрема продовольства та медикаментів. Це, зокрема, 653 вантажівки. Проте місцеві мешканці буцімто дивуються, звідки у Львові окупанти, та вважають, що розкраданням займалася місцева влада. Користувачі фейсбуку також зазначають, що ця гуманітарка із США на суму 34 млн доларів прибула з Польщі до Львова. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Ірина Верещук справді говорила про розкрадання гуманітарної допомоги російськими окупантами, але в Запорізькій області, а не у Львові. 31 березня 2022 року вона повідомила: «12 автобусів для евакуації людей, завантажені гуманітарною допомогою, доїхали до Мелітополя. На жаль, гуманітарну допомогу забрали окупанти. Це 14 т продовольства та медикаментів».

Також агітпроп вирвав з повідомлення Держприкордонслужби інформацію про 653 вантажівки з гуманітарною допомогою. На сайті відомства зазначено: «Держмитслужба спільно з Міноборони виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги», не отримали зокрема «таких вантажів, як пластини до бронежилетів, прилади нічного бачення, тепловізори, дрони, автотранспорт та інше».

Усе це російські пропагандисти поєднали з інформацією про зловживання гуманітарною допомогою у Львові, про яке стало відомо з розслідування NGL.media.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу, яка, мовляв, постійно краде, та посіяти розбрат між українцями. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Україні розікрали європейську гуманітарну допомогу на 342 мільйони євро.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись