Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці у Львові вкрали 14 тонн американської гуманітарної допомоги

Користувачі російського сегменту соцмережі «Фейсбук» поширюють відео, на якому міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповідає, нібито у Львові окупанти вкрали 14 тонн гуманітарної допомоги, зокрема продовольства та медикаментів. Це, зокрема, 653 вантажівки. Проте місцеві мешканці буцімто дивуються, звідки у Львові окупанти, та вважають, що розкраданням займалася місцева влада. Користувачі фейсбуку також зазначають, що ця гуманітарка із США на суму 34 млн доларів прибула з Польщі до Львова. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Ірина Верещук справді говорила про розкрадання гуманітарної допомоги російськими окупантами, але в Запорізькій області, а не у Львові. 31 березня 2022 року вона повідомила: «12 автобусів для евакуації людей, завантажені гуманітарною допомогою, доїхали до Мелітополя. На жаль, гуманітарну допомогу забрали окупанти. Це 14 т продовольства та медикаментів».

Також агітпроп вирвав з повідомлення Держприкордонслужби інформацію про 653 вантажівки з гуманітарною допомогою. На сайті відомства зазначено: «Держмитслужба спільно з Міноборони виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги», не отримали зокрема «таких вантажів, як пластини до бронежилетів, прилади нічного бачення, тепловізори, дрони, автотранспорт та інше».

Усе це російські пропагандисти поєднали з інформацією про зловживання гуманітарною допомогою у Львові, про яке стало відомо з розслідування NGL.media.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати українську владу, яка, мовляв, постійно краде, та посіяти розбрат між українцями. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Україні розікрали європейську гуманітарну допомогу на 342 мільйони євро.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join