Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німеччина та Франція пообіцяли швидкий вступ до ЄС, якщо Україна допоможе повалити польський уряд

Прокремлівські медіа поширюють інформацію про те, що Німеччина та Франція нібито пообіцяли українській владі швидкий вступ до Європейського Союзу, якщо вона допоможе повалити уряд Польщі. Буцімто без зміни договорів вступ неможливий, а саме Польща блокує ці зміни. Агітпроп посилається на кореспондентку польського телебачення Домініку Чосич, яка про це написала. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери Центру стратегічних комунікацій, українська влада не отримувала подібних пропозицій від Франції та Німеччини. Ба більше, речник Міністерства закордонних справ Ігор Ніколенко прокоментував цю інформацію на своїй сторінці у фейсбуці. Він підтвердив, що такої пропозиції не було, а «намірів втручатися у внутрішні справи Польщі [Україна] не мала і не має».

Ніколенко подякував полякам, які проявляють солідарність із українцями, та зазначив, що «Україна високо цінує підтримку Польщі у відбитті російської агресії, підтримці нашого шляху до членства в ЄС і НАТО».

Польська журналістка Чосич, у словах якої містяться приховані кремлівські наративи, як встановили розслідувачі проєкту «БезБрехні», підігрує Росії.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються розсварити Польщу та Україну, зменшити допомогу поляків та дискредитувати західні країни, зокрема Францію та Німеччину. «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Польща «виганяє» українців для служби в Силах оборони України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись