Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні продають свічку «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті»

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, виклали фотографію свічки з назвою «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті», яку нібито продають в українських інтернет-магазинах. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони за допомогою пошукової системи зображень в інтернеті TinEye вирішили знайти фото свічки з назвою «Будинок профспілок». Схоже зображення знайшли на фотостоці «Rawpixel». І на поширеному, і на оригінальному фото є написи «Soy wax candle» та «8.7 FL./OZ», однакові відблиски, форма і колір банки та кришки. Проте фахівці зазначають, що фото, поширене пропагандистами, було відредаговане.

Також спеціалісти не знайшли жодної згадки в гуглі про продаж чи виготовлення свічок «Будинок профспілок». Натомість у продажу є інші свічки з фото, яке поширили пропагандисти, з написами «Світ без русні», «Мені нравиця як воно горить» та «Бандера-смузі».

Створюючи такі фейки, пропагандисти намагаються дегуманізувати українців, мовляв, вони справжні вбивці та злочинці. А також виправдати злочини Росії, перекладаючи відповідальність з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» пояснював російський меседж про те, що нацисти спалили людей живцем в Одесі у 2014 році, та спростовував фейк, що в Україні нібито продають воскову крейду від бренду «Правдивий олівець» з написами на кшталт «Кров, у якій ми втопимо Крим», «Вогонь, коли ми спалимо Москву».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись