Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні продають свічку «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті»

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, виклали фотографію свічки з назвою «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті», яку нібито продають в українських інтернет-магазинах. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони за допомогою пошукової системи зображень в інтернеті TinEye вирішили знайти фото свічки з назвою «Будинок профспілок». Схоже зображення знайшли на фотостоці «Rawpixel». І на поширеному, і на оригінальному фото є написи «Soy wax candle» та «8.7 FL./OZ», однакові відблиски, форма і колір банки та кришки. Проте фахівці зазначають, що фото, поширене пропагандистами, було відредаговане.

Також спеціалісти не знайшли жодної згадки в гуглі про продаж чи виготовлення свічок «Будинок профспілок». Натомість у продажу є інші свічки з фото, яке поширили пропагандисти, з написами «Світ без русні», «Мені нравиця як воно горить» та «Бандера-смузі».

Створюючи такі фейки, пропагандисти намагаються дегуманізувати українців, мовляв, вони справжні вбивці та злочинці. А також виправдати злочини Росії, перекладаючи відповідальність з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» пояснював російський меседж про те, що нацисти спалили людей живцем в Одесі у 2014 році, та спростовував фейк, що в Україні нібито продають воскову крейду від бренду «Правдивий олівець» з написами на кшталт «Кров, у якій ми втопимо Крим», «Вогонь, коли ми спалимо Москву».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join