Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Берліні створили графіті із «Зеленським-канібалом»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Берліні намалювали графіті на одному з житлових будинків з «антиукраїнським підтекстом». Як переказують автори фейкового повідомлення, на ньому Володимир Зеленський їсть руку українського бійця. Сама рука «відірвана» від тіла й на ній зображено український шеврон. І напис коло постаті Зеленського — канібал. Автори посилаються на низку німецьких видань, зокрема, на газету Frankfurter Allgemeine Zeitung та національну телерадіокомпанію Deutsche Welle й додають скриншоти нібито новин із офіційних сторінок видань. Проте це — неправда. 

Фактчекери StopFake взялися аналізувати цей кейс і з’ясували, що такого графіті не існує. А німецькі медіа не виходили зі схожою новиною, і жодних згадок про «Зеленського-канібала» не знайдено. Отже, пропагандисти використали графічні редактори, аби створити зображення графіті. Фахівці також перевірили автентичність скриншотів із фейкових публікацій — «новину» на сайті Frankfurter Allgemeine Zeitung та розповідь на офіційному інстаграм-акаунті Deutsche Welle зі світлиною графіті. На компіляцію світлин вказують численні помилки в оформленні німецькомовного тексту. Наприклад, пропагандисти написали «Zelensky» та «Zelinsky», хоча згідно з німецько-українською транслітерацією звук «з» передається літерою «s». Цього правила не всі німецькомовні видання дотримуються, але медійники Allgemeine Zeitung у своїх матеріалах якраз використовують форму «Selenskyi». Напротивагу Deutsche Welle вдається до міжнародної транслітерації і вказує як «Zelenskyy». Але точно не пишуть, як у попередніх фейкових варіантах. 

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок на іноземних журналах/газетах. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Читайте останні фейки на цю тематику, де Росія замилює очі несправжніми витворами вуличного мистецтва й попкультури: як нібито в Гаазі, столиці європейського правосуддя, створили графіті із зображенням Зеленського, який висить на шибениці; або ж про фейкову обкладинку буцімто британської газети The New European, де український президент сидить на колінах у Далай-лами. А про несправжню обкладинку заціпенілого Володимира Зеленського від постаті диктатора Путіна та Ісуса Христа читайте ось тут

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись