Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український біженець підпалив центр ДНК-досліджень у Каліфорнії

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях пишуть, як український біженець нібито підпалив центр ДНК-досліджень у Каліфорнії. Причиною такого злочину, як розповідають телеграм-аноніми, стало невдоволення результатами генетичного тесту, зробленого напередодні. З’ясувалося, буцімто чоловік лише на 7,9% етнічний українець. До публікацій додають відеодоказ — сюжет міжнародної телекомпанії Al Jazeera. Це — неправда. 

Аналітики проєкту StopFake проаналізували кейс і встановили, що новинний сюжет скомпільований, а на офіційних сторінках у соцмережах чи на офіційному сайті такої новини нема. Водночас «новину» поширюють лише в російському сегменті соціальних мережах. 

За словами російських пропагандистів, українець підпалив відому у США лабораторію 23andMe. І фактчекери впевнені, якби справді такий інцидент відбувся, то американські медіа висвітлили б цю інформацію. Проте жодних таких згадок в англомовному сегменті соціальних мереж чи Google не знайдено. Також фахівці зафіксували декілька ознак компіляції відео. Серед таких — у відеофрагментах, використаних у ролику, насправді відображені інші події. Так кадри демонструють підпал вестибюля в’язниці у США, що стався у червні 2023 року. І якраз цей сюжет опублікований на офіційних сторінках одного з американських медіа. 

Автори прагнуть демонізувати українських біженців та показати, буцімто українці зневажають усіх і скоюють злочини за теренами своєю держави. У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Але заразом Кремль нативно просуває тезу про «біженців-націоналістів», що ладні за «українську кров» здійснити будь-який злочин. Адже самою причиною імовірного злочину став факт того, що український біженець був незадоволений тестом ДНК й, більш того, піддавав результати сумнівам. Москва не вперше звертається до такої інтерпретації українців — агресивними, ультранаціоналістичними й такими, що цінують лише «українську кров». Тобто вчергове назвали українців «нацистами». 

Тож прочитайте кейси, де агітпроп інструменталізує такі питання: як жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров»; українці буцімто забороняють іноземними громадянам ставати донорами крові. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись