Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Вибори у Держдуму на тимчасово окупованих територіях провели «легітимно»

10 вересня 2023 року Росія провела вибори різного рівня з довиборами «депутатів» до Держдуми та голів низки регіонів до місцевих органів влади. Вибори відбулися й на тимчасово окупованих Росією територіях України — у частині Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, а також у Криму. Телеграм-аноніми стверджували, що явка по українських областях «висока», а отже люди нібито проявляють неабиякий інтерес до формування російської політики — «конкурентної, чесної та неупередженої». І дописують, що волевиявлення народу свідчить про так звану легітимність проведених виборів. 

Як і ці вибори, так і будь-які попередні разом із псевдореферендумами — це несправжні вибори й не абсолютне волевиявлення українського народу. Раніше Верховна Рада звернулася із закликом до іноземних держав, аби ті визнали незаконність проведених виборів. Зокрема й прийняла постанову № 9581 за результатами пленарного засідання. У ній ідеться, що окупаційна влада залякує, шантажує і примусово залучає до виборів громадян України шляхом незаконної паспортизації та заміни українських ідентифікаційних документів на російські аналоги. 

Такі вибори суперечать загальним нормам міжнародного права та порушують українське законодавство. Ба більше, такі дії з боку Росії насамперед загрожують безпеці українців — адже під дулами автоматів їх змушують голосувати. Європейський Союз так само (ще у червні) засудив намагання Росії щодо проведення псевдовиборів на ТОТ. Тоді речник ЄС Петер Стано заявив, що в Москви нема жодних юридичних прав на захоплені українські території і по суті Росія діє свавільно, нехтуючи всіма нормами й правами. У результаті Росія прагне лишень додати легітимності своїм діям, прикриваючись благими цілями. Нібито прагнення голосувати, бути частиною Росії йде від самих українців, і їм, відповідно, надають простір для «самовизначення».

Голова Луганської ОВА Артем Лисогор також зазначив, що окупаційна влада таки визнала провал своєї примусової паспортизації та дозволяла людям голосувати без російського паспорта. І місцевим колаборантам дозволили не відкривати виборчі дільниці, а проводити голосування по домівках.

Тобто такий підхід до проведення «виборів», навпаки, є результатом низької явки на дільниці, незацікавленості українців голосувати та загального спротиву окупаційній владі. Проте Кремль намагається всіляко себе вибілити та продемонструвати «демократію» серед повсюдного хаосу: навіть запросили так званих «іноземних наглядачів», які високо оцінюють роботу окупаційних екзитполів. Але  ті «спостерігачі» виявилися прибічниками Росії й, очевидно, висвітлювали роботу гауляйтерів упереджено.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись