Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Єнс Столтенберг підтвердив, що Росія вторглася в Україну «через НАТО»

Таку інформацію поширили російські медіа. У повідомленнях ідеться, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нібито підтвердив, що саме Північноатлантичний альянс «розв'язав війну в Україні», а Росія вторглася на українську територію через «розширення НАТО». Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту StopFake узялися за цей кейс і визначили, що насправді генсек такого не заявляв, а його цитату спотворили. Фахівці пояснюють, що саму цитату скомпілювали з виступу Столтенберга на засіданні комітету із закордонних справ Європейського парламенту 7 вересня. Тоді він розказував про провальну політику диктатора Путіна, який напередодні повномасштабного вторгнення в Україну шантажував Альянс і вимагав  «віддати йому» у сферу впливу Східну Європу. 

Ідеться, зокрема, про те, як наприкінці 2021 року російське МЗС висунуло вимогу від західних держав «триматися від України подалі», перешкоджаючи євроатлантичній інтеграції. Російські «парламентарі» прагнули юридичної гарантії того, що НАТО відмовиться від будь-якої військової діяльності в Східній Європі та Україні. 

Власне, коментуючи події минулого, Столтенберг заявив, що насправді агресивна війна Росії проти України є стратегічною помилкою і диктаторським провалом.

Перекручуючи цитати громадських діячів, військових, політиків та інших публічних особистостей, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам політик, отже йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Так пропагандисти використовують тактику апелювання до авторитету

Спотворенням цитат Росія займається системно. Це допомагає їй просувати власні тези, адже якщо вони «співзвучні» з твердженням авторитета, то інформація набуває легітимності в очах користувачів анонімних телеграм-каналів і не тільки. Читайте наші останні кейси про те, як у Повітряних силах ЗСУ «визнали», що українська ППО влучає в житлові будинки; як Зеленський «назвав» контрнаступ ЗСУ провальним та як парламент вирішив легалізувати медичний канабіс, аби люди «терпіли біль, стрес та травми». 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись