Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Полтаві продавали великодні набори «із символікою нацистів» та полку «Азов»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Полтаві напередодні Великодня продавали тематичні набори (аксесуари для крашанок) із символікою нацистів та полку «Азов». Автори до публікації додають скриншот і відео начебто зі сториз полтавчанина чи полтавчанки, які стверджують, що «всі набори розкупили». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили, що такий набір не продають ні в Полтаві, ні в Україні загалом. Таку світлину/відео можна знайти лише в російському сегменті соцмереж, а отже, імовірно, «великодній набір» зробили за допомогою спеціальних програм. 

Ба більше, в Україні заборонено розповсюджувати нацистську символіку. Відповідно до Кримінального кодексу України, виготовлення і поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного чи націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до п’яти років. В теорії такий товар не міг потрапити на прилавок чи навіть бути прорекламованим у ЗМІ. 

Крім того, пропагандисти прирівняли нацистську символіку й символіку полку «Азов» і вкотре прагнуть просувати наратив про існування українців-нацистів. Нібито в Україні возвеличують нацистів разом із «азовцями».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись