Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «використання упередження»

Упередження — це хибна думка, яка формується в людини під зовнішнім впливом щодо певних людей, предметів чи явищ. Це відбувається без прямого досвіду, використання критичного мислення та достатніх об'єктивних підстав.

Негативні упередження можуть створюватися за ознакою статі, гендеру, расової, національної чи етнічної належності тощо. Російська пропаганда постійно апелює до різного роду упереджень.

Прикладом використання цілої низки упереджень є коментар заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва після блокування його англомовного профілю у твіттері. «Твіттер прогнувся під Держдепом і хохлами», «Головна задача Росії — завдати розгромної поразки усім ворогам: укронацистам, США, їхнім клевретам у НАТО, включаючи огидну Польщу, та іншим західним гнидам». Тут застосовані упередження щодо українців, США та їхнього уряду, інших західних союзників України, зокрема  Польщі.

Також російський агітпроп транслює упередження щодо іноземних добровольців, які зі зброєю в руках захищають Україну. Так, у новині про загибель у Бахмуті американця Ендрю «Харріса» Купера вони використовують терміни «бандит» і «найманець», а також опускаються до відвертого расизму. Схожа риторика використовується і в новині про загибель двох канадських добровольців.

Крім цього, пропагандисти розкритикували українського чемпіона світу з боксу у важкій вазі Олександра Усика, який нібито побував на передовій і вистрілив з міномета по позиціях окупантів. Дезінформатори були щедрими на упереджені епітети щодо самого Усика та українських військових загалом: «карателі», «бойовик», «боксер-націоналіст», «пробитий фрик», «виродженець», «русофоб», «нацист» тощо. Так упередження допомагають російській пропаганді за замовчуванням формувати в аудиторії негативну думку про певних людей, предмети чи явища.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись