Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили документ нібито від імені Міноборони, у якому наказують «розстрілювати дезертирів на блокпостах»

Такий «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що командир військової частини 3056 наказав особовому складу розстрілювати дезертирів на блокпостах. Ніби задля запобігання дезертирству в «документі» наводять певні заходи, зокрема й «організувати вогневі точки».

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та виявили, що документ фейковий. Про це заявила сама військова частина на своїй сторінці у фейсбуці. Крім того, як пояснюють аналітики, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • У фейковому документі не дотримані правила оформлення. Наприклад, військова частина 3056 входить до складу Нацгвардії, яка підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, а не Міністерству оборони.
  • Автори вказали неправильне прізвище командира. Так, командиром військової частини 3056 із 2021 року є підполковник Руслан Кузьміч. Однак у наказі замість «Р.Кузьміч» написано «Р.Кузьмич».
  • Також вказали неправильне місто видачі наказу. Військова частина 3056 розташована в Херсоні, звідтам і надсилає усі документи.

Як кажуть фахівці, жодних документів чи наказів щодо «нейтралізації» військового-втікача не існує. Якщо військовий самовільно покинув місце військової служби, то за це він отримує покарання відповідно до чинного законодавства. Згідно зі статтею 408 Кримінального кодексу України, дезертирство у період воєнного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись