Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили донесення нібито про низький морально-психологічний стан військових 123 бригади ТрО

Такий «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що українські військові все частіше почали залишати позиції, відмовляються виконувати завдання на передовій. Також вони нібито саботують накази та розпорядження командирів. 

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що донесення — несправжнє. Фактчекери звернулися із запитом до 123 бригади ТрО, де їм відповіли, що таке донесення вони не створювали і воно фейкове. 

Зокрема, «документ» містить елементи у своєму оформленні, які не відповідають нормам сучасного українського діловодства. Наприклад,  у цьому випадку документ не слід підписувати для «командувача ОУВ “ХЕРСОН”», а потрібно для вищого військового органу (наприклад, штабу військової частини) та органу Військової служби правопорядку, оскільки це інший вид документа, а саме донесення. Тому для його оформлення існують інші інструкції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись