Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж «Гвардія наступу» — група ухилянтів для захисту режиму Зеленського

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що «Гвардія наступу» — це «група ухилянтів для захисту режиму Зеленського». Мовляв, бригади «Гвардії наступу» підпорядковані МВС, а отже, вони захищатимуть українських високопосадовців від цивільних людей та від ЗСУ. Нібито «Гвардія наступу» працюватиме в разі масових протестів українців, перешкоджаючи свободі слова.

На кейс звернули увагу фактчекери VoxCheck, які встановили, що бригади «Гвардії наступу» створені для ведення бойових дій. Оскільки нацгвардійці, поліцейські та прикордонники воювали на фронті й до повномасштабного вторгнення Росії. Головна ціль «Гвардії наступу» — сформувати штурмові бригади, які будуть звільняти українську територію. Наразі формується 9 бригад. Усі ці підрозділи брали участь у бойових діях, але під іншою назвою чи в іншій структурі. 

Тобто «Гвардія наступу», як і ЗСУ, служить Україні та українцям. Це не ініціатива «окремих високопосадовців» задля запровадження свого порядку денного. Військові, навпаки, захищають кожного українця й кожну українку, а не перешкоджають їхній свободі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись