Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили документ нібито від імені командира 123 бригади ТРО, у якому він наказує «відбирати особисті авто у цивільних»

Такий «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що командир 123 бригади територіальної оборони наказав відбирати автомобілі у мирних українців. Мовляв, потреба виникла через «значні втрати техніки» на полі бою. Крім того, командир нібито наказав провести агітаційну роботу серед особового складу, щоб вони використовували власні автомобілі у службових цілях.

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що наказ — несправжній. Вони звернулися із запитом до 123 бригади ТРО. Їм відповіли, що такий документ керівництво бригади не видавало, і він є фейковим. 

Зокрема, «документ» містить елементи у своєму оформленні, які не відповідають нормам сучасного українського діловодства. Наприклад, ім’я автора документа варто вказувати повністю, а прізвище писати великими літерами. На фейковому документі написали «Ю. Чапленко», проте правильний варіант — «Юрій ЧАПЛЕНКО». Також у шапці тепер потрібно писати не «місто Херсон», а просто — «Херсон».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись