Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російські хакери розсилають фішингові листи румунам, закликаючи їх вводити дані банківських рахунків

Румуни почали масово отримувати електронні листи нібито від імені реальної компанії, яка займається доставками посилок. У таких повідомленнях ідеться, що начебто адреса доставки посилки є неправильною. Шахраї просять оновити дані протягом доби, інакше «посилку повернуть назад». Тобто, якщо протягом цього часу люди оформлювали доставку чи відправляли посилку за допомогою саме цього сервісу, їм приходить повідомлення від хакерів про неправильні дані. 

Про це повідомили журналісти видання «Digi24», які встановили, що листи від так званої кур’єрської служби схожі на справжні, проте жодна компанія не може просити у людей деталізовані дані банківського рахунку (тобто PIN чи CVV). Саме тому журналісти переконані, що це — шахрайська схема. Після перевірки виявилося, що IP-адреса сайту, звідки розсилаються листи, є російською. Відповідно, повідомлення надсилає російська мережа хакерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись