Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни поширили документ нібито від імені Міноборони, у якому наказують «розстрілювати дезертирів на блокпостах»

Такий «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що командир військової частини 3056 наказав особовому складу розстрілювати дезертирів на блокпостах. Ніби задля запобігання дезертирству в «документі» наводять певні заходи, зокрема й «організувати вогневі точки».

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та виявили, що документ фейковий. Про це заявила сама військова частина на своїй сторінці у фейсбуці. Крім того, як пояснюють аналітики, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • У фейковому документі не дотримані правила оформлення. Наприклад, військова частина 3056 входить до складу Нацгвардії, яка підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, а не Міністерству оборони.
  • Автори вказали неправильне прізвище командира. Так, командиром військової частини 3056 із 2021 року є підполковник Руслан Кузьміч. Однак у наказі замість «Р.Кузьміч» написано «Р.Кузьмич».
  • Також вказали неправильне місто видачі наказу. Військова частина 3056 розташована в Херсоні, звідтам і надсилає усі документи.

Як кажуть фахівці, жодних документів чи наказів щодо «нейтралізації» військового-втікача не існує. Якщо військовий самовільно покинув місце військової служби, то за це він отримує покарання відповідно до чинного законодавства. Згідно зі статтею 408 Кримінального кодексу України, дезертирство у період воєнного стану карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join