Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Полтаві продавали великодні набори «із символікою нацистів» та полку «Азов»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Полтаві напередодні Великодня продавали тематичні набори (аксесуари для крашанок) із символікою нацистів та полку «Азов». Автори до публікації додають скриншот і відео начебто зі сториз полтавчанина чи полтавчанки, які стверджують, що «всі набори розкупили». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили, що такий набір не продають ні в Полтаві, ні в Україні загалом. Таку світлину/відео можна знайти лише в російському сегменті соцмереж, а отже, імовірно, «великодній набір» зробили за допомогою спеціальних програм. 

Ба більше, в Україні заборонено розповсюджувати нацистську символіку. Відповідно до Кримінального кодексу України, виготовлення і поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного чи націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до п’яти років. В теорії такий товар не міг потрапити на прилавок чи навіть бути прорекламованим у ЗМІ. 

Крім того, пропагандисти прирівняли нацистську символіку й символіку полку «Азов» і вкотре прагнуть просувати наратив про існування українців-нацистів. Нібито в Україні возвеличують нацистів разом із «азовцями».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join