Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі створять міжнародний спецкорпус, щоб відправити на війну в Україну

Така інформація розповсюджувалася в російських пропагандистських медіа та російському сегменті соцмереж. Мовляв, у Польщі нібито створюють спеціальний «литовсько-польсько-український корпус» (LITPOLUKRCORPS), щоб відправити його в Україну. Агітпроп посилається на «польське видання» та прикріпив фото, на якому буцімто видно структуру формування. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. На фото вони помітили знак цього «корпусу», який належить литовсько-польсько-українській бригаді (LITPOLUKRBRIG), створену 19 вересня у 2014 році у Варшаві. Її мета не пов’язана з російсько-українською війною. Згідно з офіційним текстом міжнародного договору, бригада має «бути готовою до участі в міжнародних операціях, які проводитимуться на підставі мандата Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй». Про захист суверенітету інших країн мова не йшла і зараз бригада не набирає нових людей.

На сайті об’єднання було опубліковано спростування цієї інформації, датоване 18 квітня 2023 року: «Литовсько-польсько-українська бригада не комплектується. Ми закликаємо вас користуватися перевіреними та надійними джерелами».

У такий спосіб агітпроп намагається виставити Польщу та Литву агресорами, нібито ці країни можуть піти війною у будь-який момент. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Польща нібито змінює законодавство, щоб відрядити військових в Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись