Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні продають воскову крейду від бренду «Правдивий олівець» з написами про росіян, Москву та Крим

Анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію, що в Україні нібито продають воскову крейду бренду «Правдивий олівець» із написами: «Пакет з трупами російських солдатів», «Кров, у якій ми втопимо Крим», «Вогонь, коли ми спалимо Москву». Також вони прикріпили фото зі сторінки бренду в Instagram. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери VoxCheck, в Україні воскової крейди бренду «Правдивий олівець» немає в продажу. Пошук за ключовими словами та зворотний пошук зображень також не дали результатів. Фахівці зазначають, що посилання на Instagram-магазин, яке наводить агітпроп, також не працює. Отже, сторінку або видалили, або вона не існувала.

Також фахівці помітили, що на одному фото на жовтому олівці написано одне слово, а на іншому фото — кілька слів. Також ці написи відрізняються шрифтом. А ще напис «Сеча, коли ми ссемо на російських полонених» некоректне, адже слово «ссати» в українські мові має інше значення — втягувати рідину. Щоб сказати про сечовиділення, існує вульгаризм «сцяти». На зеленій крейді також некоректно вжите слово. У написі «Трава, у яку перегніють всі руські» зробили помилку. Українською це слово пишеться як «перегниють», а ще коректніше в такому разі було б вжити слово «згниють».

У такий спосіб агітпроп намагається дегуманізувати українців в очах росіян та виставити Україну агресором. Натомість пропагандисти намагаються вибілити себе та постати жертвою, а не агресором. Раніше «Детектор медіа» розповідав про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «русофобія».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись