Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні продають воскову крейду від бренду «Правдивий олівець» з написами про росіян, Москву та Крим

Анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію, що в Україні нібито продають воскову крейду бренду «Правдивий олівець» із написами: «Пакет з трупами російських солдатів», «Кров, у якій ми втопимо Крим», «Вогонь, коли ми спалимо Москву». Також вони прикріпили фото зі сторінки бренду в Instagram. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери VoxCheck, в Україні воскової крейди бренду «Правдивий олівець» немає в продажу. Пошук за ключовими словами та зворотний пошук зображень також не дали результатів. Фахівці зазначають, що посилання на Instagram-магазин, яке наводить агітпроп, також не працює. Отже, сторінку або видалили, або вона не існувала.

Також фахівці помітили, що на одному фото на жовтому олівці написано одне слово, а на іншому фото — кілька слів. Також ці написи відрізняються шрифтом. А ще напис «Сеча, коли ми ссемо на російських полонених» некоректне, адже слово «ссати» в українські мові має інше значення — втягувати рідину. Щоб сказати про сечовиділення, існує вульгаризм «сцяти». На зеленій крейді також некоректно вжите слово. У написі «Трава, у яку перегніють всі руські» зробили помилку. Українською це слово пишеться як «перегниють», а ще коректніше в такому разі було б вжити слово «згниють».

У такий спосіб агітпроп намагається дегуманізувати українців в очах росіян та виставити Україну агресором. Натомість пропагандисти намагаються вибілити себе та постати жертвою, а не агресором. Раніше «Детектор медіа» розповідав про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «русофобія».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join