Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна «анонсувала атаки» на російські АЕС

Російські пропагандистські медіа поширюють інформацію, що у Києві нібито збираються «захопити та знищити АЕС, що розташовані на території РФ». Таку заяву буцімто зробив колишній заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергій Кривонос в ефірі «5 каналу». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Насправді генерал-майор запасу Сергій Кривонос у ефірі «5 каналу» відповідав на запитання журналістки щодо Запорізької АЕС та заявив, що у росіян також є АЕС, «можливо, навіть простіше не звільняти ЗАЕС, а захопити АЕС або вивести з ладу АЕС на території РФ». Прокремлівські медіа представили міркування Сергія Кривоноса як офіційну позицію ЗСУ та «анонс атак», хоча про це не йшлося. Ба більше, він виступав як воєнний експерт, зараз не перебуває на службі та не представляє офіційну позицію української армії.

У такий спосіб російський агітпроп намагається показати, що Україна є країною-агресором і саме вона загрожує безпеці всього світу, а не Росія. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Україна «відмовилася від створення захисної зони навколо Запорізької АЕС».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись