Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна показала Столтенбергу уламки української ракети під виглядом російської

Такі тези звучали в ефірі російських пропагандистських телеканалів. Мовляв, українська влада продемонструвала Генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу українську зброю під виглядом російської. Цією зброєю Україна буцімто обстрілювала мирне населення Донбасу, Бєлгородської, Брянської та Курської областей. «Доведено, що ракета, якою обстріляли залізничний вокзал [у Краматорську], була українська. Та сама ракета «Точка У», яку ми [Росія] вже давно зняли з озброєння». Це — фейк.

Як зазначають аналітики EUvsDiDiNFo, існують переконливі докази того, що російські війська атакували залізничний вокзал Краматорська 8 квітня 2022 року ракетою «Точка-У». Всупереч заявам агітпропу, радянський ракетний комплекс «Точка-У» все ще використовується російською армією. Про це свідчать відеозаписи перевезень через Білорусь станом на березень 2022 року, які виклали у телеграм-каналі «Беларускі Гаюн».

Також за даними військових експертів організації Conflict Intelligence Team, аналіз траєкторії польоту «Точки-У» доводить, що ракету по Краматорську випустили з південно-західного району, де розташовані російська армія та незаконні збройні формування окупованих районів Донецької та Луганської областей.

У такий спосіб кремлівські пропагандисти намагаються приховати свої обстріли мирного населення та цивільних об’єктів України. Вони називають це черговою «провокацією України» з метою дискредитації російських військ. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як росіяни вихвалялись у соцмережах обстрілом вокзалу в Краматорську, а потім видалили свої дописи.

Автор: Марина Крижня,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись