Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Польщі створять міжнародний спецкорпус, щоб відправити на війну в Україну

Така інформація розповсюджувалася в російських пропагандистських медіа та російському сегменті соцмереж. Мовляв, у Польщі нібито створюють спеціальний «литовсько-польсько-український корпус» (LITPOLUKRCORPS), щоб відправити його в Україну. Агітпроп посилається на «польське видання» та прикріпив фото, на якому буцімто видно структуру формування. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. На фото вони помітили знак цього «корпусу», який належить литовсько-польсько-українській бригаді (LITPOLUKRBRIG), створену 19 вересня у 2014 році у Варшаві. Її мета не пов’язана з російсько-українською війною. Згідно з офіційним текстом міжнародного договору, бригада має «бути готовою до участі в міжнародних операціях, які проводитимуться на підставі мандата Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй». Про захист суверенітету інших країн мова не йшла і зараз бригада не набирає нових людей.

На сайті об’єднання було опубліковано спростування цієї інформації, датоване 18 квітня 2023 року: «Литовсько-польсько-українська бригада не комплектується. Ми закликаємо вас користуватися перевіреними та надійними джерелами».

У такий спосіб агітпроп намагається виставити Польщу та Литву агресорами, нібито ці країни можуть піти війною у будь-який момент. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Польща нібито змінює законодавство, щоб відрядити військових в Україну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join