Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві влаштували вечірку «Вогняна Махачкала» на честь вибуху в Махачкалі

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Києві, у клубі Forsage, провели «вогняну» вечірку з фаєршоу на честь вибухів на заправці в Махачкалі. До новини також додали афішу заходу. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Вони встановили, що ні на сайті, ні в акаунтах клубу Forsage у соцмережах немає афіші цього заходу. Представники закладу також спростували цю інформацію: «У Києві живе багато гідних людей із Дагестану, які часто були у нас у гостях і які  підтримують Україну. Усі адекватні люди розуміють, що такої афіші не могло бути у нашому клубі. Як взагалі можна вірити, що така афіша протрималася б у стрічці 22 години без жорсткої реакції тих, кого вона ображає? Не ведіться на провокації імперії зла».

У такий спосіб російський агітпроп намагається дегуманізувати українців, мовляв, вони справжні вбивці й радіють вибухам у Росії. Раніше ми спростовували фейк, що в Україні продають свічку «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись