Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Після вибуху гранатомета, подарованого поляками, Україна та США «втратили довіру» до Польщі

Польська радіостанція Radio Zet поширила інформацію проте, що вибух одного з гранатометів, які поляки подарували керівнику поліції Польщі Ярославу Шимчику в Україні, підірвав довіру України і США до Польщі. Нібито через цей інцидент Володимир Зеленський їздив територією Польщі без відома польських спецслужб. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Речник польських спецслужб Станіслав Жарин спростував цю інформацію та заявив, що подібні вкиди «розраховані на те, аби принизити структури, відповідальні за безпеку Польщі». За поширення фейку польську радіостанцію оштрафувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення Польщі.

Подібні фейки поширюються для того, аби дискредитувати Польщу та створити видимість, що між сусідніми країнами, які підтримують одна одну, є напруга. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що німецьке видання Eulenspiegel опублікувало обкладинку з Володимиром Зеленським та Анджеєм Дудою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись