Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна підтвердила, що Росія завдає високоточних ударів виключно по військових об’єктах

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, після російської атаки 11 серпня на українські міста почали поширювати інформацію про «високоточні» удари. Вони посилаються на слова речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, який нібито заявив про «акуратність атаки» російських окупантів «виключно по військовій інфраструктурі України». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Агітпроп вирвав із контексту слова Юрія Ігната. Він прокоментував українським ЗМІ атаку російських ракет «Кинджал» по Україні 11 серпня та повідомив, що ціллю був аеродром на Івано-Франківщині та українські пілоти, які скоро мають відправитися на навчання пілотажу, зокрема на F-16. У той день росіяни вбили маленьку дитину та поранили цивільне населення. Ігнат уточнив: «Це — черговий удар терористів ракетами Х-47, які, як пишуть росіяни, "летять точно в ціль". Сьогодні загинула дитина, у житловий сектор влучила одна з ракет».

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати українську армію та переконати весь світ у тому, що Росія завдає ударів виключно по військових об’єктах, а цивільне населення не страждає. Раніше ми спростовували фейк, що Росія завдає ударів виключно по українських військових об’єктах і ніколи не атакує храми та культурні споруди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись