Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «традиційні цінності»

Гомофобія — одна з ознак російського суспільства, яку воно войовничо відстоює. Зокрема, за версією Путіна, повномасштабне вторгнення буцімто мало стати засобом захисту традиційних цінностей від західних норм, які безпосередньо ведуть до деградації та виродження, оскільки вони «суперечать природі людини». Уряд Росії підживлює ненависть до ЛГБТКІА-спільноти, зокрема прийнявши у 2013 році закон про заборону так званої пропаганди гомосексуалізму. Пізніше, наприкінці 2022 року, Путін підписав пакет законів, що забороняє «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків» та «пропаганду зміни статі та педофілії». Так законодавча ініціатива заборонила «пропаганду ЛГБТ» в будь-яких товарах, що продаються в Росії. Пропагандисти ж переконували, що Росія «йде правильним курсом», захищаючи так звані традиційні цінності. 

Задовго до великої війни Росія формувала свій образ як країни-берегині, зокрема, яка готова захистити людей від «небажаного впливу». Уже в умовах повномасштабного вторгнення Росія описувала себе як «шматочок раю» для усіх людей. Звісно, для всіх, хто сповідує «традиційні цінності». Агітпроп навіть вкидав фейки, як європейці та американці буцімто втікають до Росії, бо мріють зберегти себе від «ЛГБТ-навали». Ця ж «навала» стала однією з причин кривавої російської агресії. 

Проте Кремль транслює  свої «цінності» не лише на російське суспільство, а й назовні. Такі повідомлення вигідні російській пропаганді, адже вони підживлюють наратив, що Захід загниває: там «керують ненависні російському суспільству» ЛГБТ-люди, там повний занепад моралі, адже всі ігнорують так звані традиційні цінності. 

«Президент Росії пишається багатодітними сім’ями в Росії й тими якостями, якими володіють їхні представники в дусі традиційних цінностей», — коментували рупори пропаганди ставлення Путіна до інституту сім’ї. І наголосили, що диктатор «протиставляє західному егоїзму традиційні російські цінності колективізму, любові та взаємодопомоги». 

Власне, Москва показує, що належність до ЛГБТКІА-спільноти вважається чимось неприпустимим. Таким, що дискредитує людину; або через що людину визнають  «неправильною». За допомогою таких меседжів пропагандисти висміюють та принижують мешканців Європи. До прикладу, російський агітпроп систематично дискредитує посадовців Європи, які є всі «геями та лесбійками». Нібито гомосексуальна орієнтація є вадою і така людина не може обіймати високі посади, бути популярною тощо.   

У споживачів пропаганди може сформуватися хибне враження, ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив. Хоча гомосексуальність така ж природна, як і гетеросексуальність. Тож тут ідеться не про «традиційні цінності», а про заперечення Росією різноманіття серед людей. Так Кремль будує уявну завісу зі світом, говорячи, «який у них рай на землі».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись