Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія завдає ударів виключно по українських військових об’єктах і ніколи не атакує храми та культурні об’єкти

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що росіяни завдають високоточних ударів виключно по українських військових об’єктах, а соціальну інфраструктуру та релігійні споруди не атакують. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру стратегічних комунікацій. Міжнародна організація ЮНЕСКО наводить такі цифри: станом на 20 липня 2023 року фахівці задокументували 270 культурних обʼєктів (храми, музеї, історичні будівлі, пам’ятники, бібліотеки та архіви) в Україні, які постраждали від збройної агресії росіян. А в Інституті релігійної свободи заявили, що зафіксували знищення, пошкодження чи пограбування щонайменше у 494 релігійних спорудах.

У ніч на 23 липня внаслідок ракетних ударів Росії по Одесі зазнали пошкоджень Спасо-Преображенський собор і дві памʼятки архітектури та зруйновано шість житлових будинків. 

У такий спосіб російський агітпроп намагається вибілити Росію, яка вчиняє атаки на українські міста. Мовляв, їхня ціль — виключно військові об’єкти, а воєнних злочинів проти українців  росіяни нібито не вчиняють. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що українські високопосадовці нібито видають військові об’єкти за цивільні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись