Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Президент США Річард Ніксон передбачив американську війну в Україні

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що 37-й президент США Річард Ніксон писав у листі до Білла Клінтона, що в Україні станеться «американська» Революція Гідності та «американська війна». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Річард Ніксон передбачив зміну демократичного курсу Росії, який зароджувався, на авторитарний та вторгнення в Україну. Також він зазначив, що ситуація в Києві «вибухонебезпечна», і попросив підсилити дипломатичну присутність США в Україні. Про «американські» війну та революцію в листі не йшлося. Агітпроп маніпулює справжніми цитатами з розсекреченого листа 1994 року Ніксона до Клінтона.

Пропагандисти систематично поширюють меседж про те, що Україна залежить від західних партнерів і є маріонеткою Заходу, а нинішня війна — протистояння США та Росії, а не російська агресія проти України. Проте саме Росія розпочала війну в Україні та воює не з колективним Заходом, НАТО чи США, а з Україною. Раніше ми розповідали про меседж, що Володимир Зеленський — маріонетка Заходу, а «київський режим» схожий на апартеїд.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись