Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Президент США Річард Ніксон передбачив американську війну в Україні

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що 37-й президент США Річард Ніксон писав у листі до Білла Клінтона, що в Україні станеться «американська» Революція Гідності та «американська війна». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Річард Ніксон передбачив зміну демократичного курсу Росії, який зароджувався, на авторитарний та вторгнення в Україну. Також він зазначив, що ситуація в Києві «вибухонебезпечна», і попросив підсилити дипломатичну присутність США в Україні. Про «американські» війну та революцію в листі не йшлося. Агітпроп маніпулює справжніми цитатами з розсекреченого листа 1994 року Ніксона до Клінтона.

Пропагандисти систематично поширюють меседж про те, що Україна залежить від західних партнерів і є маріонеткою Заходу, а нинішня війна — протистояння США та Росії, а не російська агресія проти України. Проте саме Росія розпочала війну в Україні та воює не з колективним Заходом, НАТО чи США, а з Україною. Раніше ми розповідали про меседж, що Володимир Зеленський — маріонетка Заходу, а «київський режим» схожий на апартеїд.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join