Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЦРУ профінансувало ПВК «Вагнер» на 6,2 мільярда доларів

В італійському сегменті тіктоку поширюють відео, в якому президент Володимир Путін говорить, що «той, хто організував і підготував військовий заколот, хто підняв зброю на своїх товаришів по зброї, той зрадив Росію». На відео також накладено текст, де йдеться про те, що ЦРУ нібито заплатило 6,2 мільярда доларів «за лояльність бійців Вагнера» і це буцімто може призвести до громадянської війни в Росії. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Facta. У жодній іноземній газеті та серед офіційних заяв ЦРУ немає інформації про те, що ЦРУ виплатило 6,2 мільярда доларів ПВК «Вагнер». Сам ватажок найманців ПВК «Вагнер» протягом кількох місяців критикував російське військове керівництво.

Насправді вартість зброї, надісланої в Україну за останні два роки, була завищена на 6,2 мільярда доларів. Цифра про фінансування ПВК «Вагнер» випливає з цієї новини про військову допомогу Україні. Ба більше, почалося все з того, що кілька перевірених користувачів популярної китайської соціальної медіаплатформи Weibo про це заявили. У дописі, поширеному на Weibo, насправді неправильний переклад з англійської на китайську назви статті Los Angeles Times і міститься фото воєнізованого угруповання, якого насправді немає в статті американської газети.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати США та заявити про причетність американців до заколоту в Росії. Мовляв, Росія є жертвою змови та неправомірних дій. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що заколот Пригожина нібито спланували на Заході.

Автор: Олександра Котенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись