Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військовослужбовці знімають «постановки» з манекенами

В італійському сегменті фейсбуку, Х (колишнього твітеру) і тіктоку поширюється відео нібито постановки українських військовослужбовців. На ньому видно, як двоє солдатів у камуфляжі тягнуть манекен за дерево, а жінка в зеленій жилетці йде за ними та фотографує. Один із користувачів, що поширив відео, підписав його: «Голлівуд в Україні. Було б добре, якби жінка в зеленій жилетці вийшла з кадру, коли вони знімали сцену». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Facta. Насправді відео опублікували на сторінці ГО «Навчально-тренувальний центр 12» міста Кременчук. Відеоролик підписаний так: «Краще випробувати себе та реально оцінити свої сили під час навчальних задач… Базова військова підготовка цивільного населення ГО НТЦ 12». Отже, на відео зафіксовано момент навчань цивільних.

У такий спосіб агітпроп просуває меседж про те, що Росія не чинить жодних воєнних злочинів, а Україна бреше та знімає «постановки», аби її дискредитувати. Росіяни намагаються зняти з себе відповідальність за воєнні злочини, розповідаючи, що вони не вбивають українців, а Україна сама інсценує події. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що українські військовослужбовці знімають «постановки» з пораненими.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись