Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У Херсоні починається «пекло для цивільних»

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали в контексті звільнення правобережної Херсонщини. Мовляв, з приходом української армії почнуться постійні обстріли цивільних. Також нібито всім мешканцям Херсонщини, які співпрацювали з росіянами — «кінець». А таких, за оцінками пропагандистів, «десятки тисяч».

Насправді українська армія не обстрілюватиме деокуповані території Херсонщини, адже там перебувають як цивільні українці, так і українські війська. Завдавати ударів по звільнених територіях можуть лише росіяни. 

Щодо залякування мешканців Херсонщини про «розправу», то таку ж тактику росіяни використовували й під час звільнення Київщини, Чернігівщини, Харківщини. Зокрема пропагандисти писали, що українські військові обстрілювали будинки людей в Бучі через те, що люди брали допомогу від росіян. Також поширювали фейки, що на звільнених територіях каратимуть смертю усіх, хто не підтримує український націоналізм.

Під час контрнаступу на Харківщині в анонімних прокремлівських телеграм-каналах працювали на випередження, запевняючи, нібито Україна запустить меседжі про те, що росіяни катували цивільних на окупованій Харківщині. Також стверджували, що СБУ готує каральну операцію проти лояльних до Росії громадян у Харкові. Також нібито українців каратимуть за отримання російської гуманітарки на тимчасово окупованих територіях.

У такий спосіб російська пропаганда намагається поширювати наратив про «українських нацистів-карателів» та діяти на випередження, щоб приховати злочини російської армії на тимчасово окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись