Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні є дрони, спроможні розпилювати контейнери з комахами для поширення біологічної зброї

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та анонімних телеграм-каналах. У повідомленні йдеться, що Росія звернулася до ООН із вимогою провести міжнародне розслідування причетності України до експлуатації біологічної зброї. Мовляв, у Росії є документи, що містять описи проектів з вивчення можливості поширення інфекцій через комах. Нібито дрони розпилюватимуть небезпечні речовини та заражати комах. Проте — це неправда. 

Як повідомляють фахівці EU VS Disinfo, Україна — держава, яка підписала обов’язкову Конвенцію ООН про заборону розроблення, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та про їхнє знищення, яка набула чинності в 1975 році.

Окрім цього, США рішуче спростували прокремлівську тезу щодо поширення Україною біологічної зброї. Посол США Томас Грінфлід на засіданні Ради Безпеки ООН щодо необґрунтованих звинувачень Росії програм біологічної зброї в Україні від 26 жовтня 2022 року зазначив: 

“Твердження Росії є абсурдними з багатьох причин, зокрема тому, що такі небезпечні види, навіть якби їх можна було використовувати як зброю, становили б таку ж загрозу для європейського континенту та для самої України, як і для будь-якої іншої країни та Росії теж. Так само як і Росія, так і комахи чи птахи не схильні дотримуватися або поважати суверенні кордони”. 

Пропагандисти неодноразово ширили фейки про вироблення чи експлуатацію біологічної зброї на теренах України. У такий спосіб вони прагнуть залякати міжнародну спільноту та переконати, що Україна вдається до заборонених дій під час війни, як-от використання біологічної чи хімічної зброї. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись