Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні є дрони, спроможні розпилювати контейнери з комахами для поширення біологічної зброї

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та анонімних телеграм-каналах. У повідомленні йдеться, що Росія звернулася до ООН із вимогою провести міжнародне розслідування причетності України до експлуатації біологічної зброї. Мовляв, у Росії є документи, що містять описи проектів з вивчення можливості поширення інфекцій через комах. Нібито дрони розпилюватимуть небезпечні речовини та заражати комах. Проте — це неправда. 

Як повідомляють фахівці EU VS Disinfo, Україна — держава, яка підписала обов’язкову Конвенцію ООН про заборону розроблення, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та про їхнє знищення, яка набула чинності в 1975 році.

Окрім цього, США рішуче спростували прокремлівську тезу щодо поширення Україною біологічної зброї. Посол США Томас Грінфлід на засіданні Ради Безпеки ООН щодо необґрунтованих звинувачень Росії програм біологічної зброї в Україні від 26 жовтня 2022 року зазначив: 

“Твердження Росії є абсурдними з багатьох причин, зокрема тому, що такі небезпечні види, навіть якби їх можна було використовувати як зброю, становили б таку ж загрозу для європейського континенту та для самої України, як і для будь-якої іншої країни та Росії теж. Так само як і Росія, так і комахи чи птахи не схильні дотримуватися або поважати суверенні кордони”. 

Пропагандисти неодноразово ширили фейки про вироблення чи експлуатацію біологічної зброї на теренах України. У такий спосіб вони прагнуть залякати міжнародну спільноту та переконати, що Україна вдається до заборонених дій під час війни, як-от використання біологічної чи хімічної зброї. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join