Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США хоче здійснити масштабну природну катастрофу — цунамі у Дніпрі

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та анонімних телеграм-каналах. У повідомленні йдеться, що США хочуть позбутися українського керівництва, а саме тому вдаватимуться до таких дій — створення штучного цунамі. Мовляв, завдяки цій провокації українське керівництво капітулюватиме. Проте — це неправда. 

Як кажуть фактчекери EU vs Disinfo, немає жодних доказів на підтвердження того, що США готують смертоносні провокації в Україні. Навпаки, зокрема в контексті останніх звинувачень Росії про підготовку України до використання брудної бомби, дипломати з Франції, Великої Британії та Сполучених Штатів вважають неправдиві заяви Росії та приводом, який Москва вигадала для ескалації війни. 

Тобто уся міжнародна спільнота проводить певні спостереження та навіть якби готувалася така провокація, то країни Заходу били б на сполох. 

Окрім цього, сейсмічна активність (цунамі спричинений землетрусом під водою) спостерігається в океанах та в морях, аж ніяк на річці. Для такого явища ріка досить мілководна. 

Пропагандисти намагаються поширювати цей фейк, щоби підживлювати наратив про те, що США та й інші країни Заходу хочуть позбутися українського керівництва. Нібито Україна керується небажаними або некомпетентними людьми. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись