Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк СБУ готує каральну операцію проти лояльних до Росії громадян у Харкові

Російське Міністерство оборони повідомило, що СБУ начебто готує каральну операцію проти лояльних до Росії харків'ян. Цю операцію нібито планують як «зачистку міста від коректувальників артилерії та авіації». Також МО РФ опублікувало цілий список причин, з яких СБУ може затримувати громадян України. Наявність дзвінків та СМС на російські номери, листування в месенджерах із засудженням чинної української влади, підписки в соціальних мережах на російські канали, фото- або відеоматеріали, де зафіксовані результати обстрілів українських військових об’єктів, – все це може стати підставою для підозр з боку працівників СБУ. Російське оборонне відомство переконує, що особам, яких СБУ запідозрить у лояльності до Росії, як і їхнім рідним і близьким, загрожують тортури й загалом життя затриманих може раптово обірватися. Також МО РФ повідомляє, що подібні каральні операції вже відбулися в інших містах – Одесі, Миколаєві, Слов’янську, Сумах, Чернігові та у деяких інших населених пунктах.

Насправді не існує доказів того, що українські силові структури проводили будь-де каральні операції. Частина цього повідомлення МО РФ справляє враження опису звичайної роботи СБУ з виявлення колаборантів і справжніх коректувальників. Іншу частину цієї російської маніпуляції-«лякалки» можна розцінити як попередження власним агентам про те, що саме слід терміново видалити з телефонів, аби не бути розсекреченими, пише Харківський антикорупційний центр. Також це повідомлення може мати на меті посіяти паніку серед харків’ян, які, наприклад, підписані на місцеві пабліки, де регулярно публікують фото та відео «прильотів».

В Україні часто затримують коректувальників вогню, а також тих, хто передає росіянам інформацію про розташування і роботу ЗСУ. Але ні близькі, ані родичі засуджених за ці злочини осіб не виступали із заявами про протиправні дії щодо них. Власне злочинці теж не скаржилися на застосування до них сили чи на будь-які інші протиправні дії слідчих. Натомість справжні каральні операції проти мирного населення, зокрема щодо проукраїнськи налаштованих активістів і представників української влади, проводили та проводять російські військові. Українців викрадають, піддають тортурам, вбивають, вони масово зникають безвісти. На всіх російських блокпостах перевіряють мобільні телефони, листування, після чого людей відправляють до фільтраційних таборів.

Шляхом поширення свого повідомлення МО РФ може намагатися «прищепити» українцям думку, що «лояльних» до Росії громадян серед них багато. Але результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводили 13-18 травня 2022 року, засвідчили, що абсолютна більшість (82%) українців, які залишаються жити навіть на окупованих після 24 лютого 2022 року територіях, негативно ставляться до Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись