Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Захід рекомендував Офісу президента України не застосовувати заборонену зброю на Донбасі

Анонімні телеграм-канали, контрольовані російським ГРУ, як-от «Резидент» та «Легитимный», поширюють меседж про те, що начебто «західні інструктори» рекомендували Офісу президента України не застосовувати заборонені види зброї під час військових дій на Донбасі. У подібних повідомленнях дають й обґрунтування цієї «рекомендації»: мовляв, застосування протипіхотних «мін-пелюсток» у Донецьку «створює негативний образ ЗСУ» серед населення та дає підстави звинувачувати українську армію у скоєнні воєнних злочинів.

Повідомлення, що подається як інсайд з Офісу президента, має на меті переконати читачів у тому, що застосування «мін-пелюсток» ЗСУ – це доведений факт, і тепер ОПУ має розбиратися з наслідками цієї «стратегічної помилки». Тим часом жодного доказу, що українські військові використовували у Донецьку протипіхотні міни, немає, але це не заважає російській пропаганді постійно стверджувати протилежне.

Натомість є багато доказів, що саме російська армія порушує всі норми та закони ведення війни, регулярно використовуючи заборонену зброю. РФ робить це зараз, під час повномасштабної війни проти України, робила й раніше – в Грузії та Чечні. Україна також мала запаси протипіхотних мін. Однак після приєднання до Оттавського договору про заборону використання цього виду озброєння, наша країна систематично знищує свій арсенал таких мін. А Росія не підписала жодного документа з Оттавського договору і досі застосовує протипіхотні міни під час воєн, які веде.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись