Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Захід рекомендував Офісу президента України не застосовувати заборонену зброю на Донбасі

Анонімні телеграм-канали, контрольовані російським ГРУ, як-от «Резидент» та «Легитимный», поширюють меседж про те, що начебто «західні інструктори» рекомендували Офісу президента України не застосовувати заборонені види зброї під час військових дій на Донбасі. У подібних повідомленнях дають й обґрунтування цієї «рекомендації»: мовляв, застосування протипіхотних «мін-пелюсток» у Донецьку «створює негативний образ ЗСУ» серед населення та дає підстави звинувачувати українську армію у скоєнні воєнних злочинів.

Повідомлення, що подається як інсайд з Офісу президента, має на меті переконати читачів у тому, що застосування «мін-пелюсток» ЗСУ – це доведений факт, і тепер ОПУ має розбиратися з наслідками цієї «стратегічної помилки». Тим часом жодного доказу, що українські військові використовували у Донецьку протипіхотні міни, немає, але це не заважає російській пропаганді постійно стверджувати протилежне.

Натомість є багато доказів, що саме російська армія порушує всі норми та закони ведення війни, регулярно використовуючи заборонену зброю. РФ робить це зараз, під час повномасштабної війни проти України, робила й раніше – в Грузії та Чечні. Україна також мала запаси протипіхотних мін. Однак після приєднання до Оттавського договору про заборону використання цього виду озброєння, наша країна систематично знищує свій арсенал таких мін. А Росія не підписала жодного документа з Оттавського договору і досі застосовує протипіхотні міни під час воєн, які веде.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join