Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російські пропагандисти готують фейкове розслідування про Оленівку

Російські медіа поширюють інформацію про те, що начебто іноземний журналіст проводить «незалежне» розслідування загибелі українських військовополонених в Оленівці. Як пише російське видання Insider, на НТВ вже показали матеріал про «незалежного журналіста» Адріана Боке, який, мовляв, «один з небагатьох, що розповідає правду світові про Донбас». Його також представили як експерта з розслідувань воєнних злочинів.

Насправді Боке – не журналіст і не експерт. Він – колишній військовий, який ще за часів служби у французькій армії багато брехав. Про це писало французьке видання Libération. Під виглядом волонтера він навідався в Україну, коли росіяни розпочали повномасштабне вторгнення, а потім виїхав до Європи. Там Боке почав розповідати про те, що «Буча – це постановка», а себе видавав за свідка «злочинів нацистів з "Азову"».  Видання StopFake провело власне розслідування візиту Боке в Україну і з'ясувало: жодних свідчень «злочинів» він нікому не надав; в Бучі ніколи не був; українську та російську не розуміє, тому навряд чи міг зрозуміти, про що говорили його «приятелі з "Азову"». З якими він начебто потоваришував аж за два дні свого перебування у Львові.

Брехню цього «незалежного журналіста» неодноразово спростовували редакції різних видань, але російська пропаганда продовжує його використовувати. Цього разу Боке вже оголосив, що в нього є «докази», які нібито однозначно підтверджують, що по табору військовополонених в Оленівці вдарила саме українська ракета.  

Боке – це черговий приклад того, як працює російська пропаганда: вона постійно використовує начебто іноземних журналістів, аби поширити свої меседжі на західну аудиторію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись