Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці в даркнеті продають американські дрони Switchblade-300

Російські медіа активно поширюють новину, що киянин начебто продає в даркнеті два американські дрони Switchblade-300. Але це – черговий фейк.

Дослідники зі StopFake проаналізували зображення дронів, нібито виставлених на продаж, і з’ясували, що вони були збиті або пошкоджені у 2015 та 2016 роках в Сирії. Фото цих дронів взяли з коментарів під статтями на тих онлайн-ресурсах, які писали про війну в Сирії.

колаж StopFake

Такі фейкові оголошення про продаж зброї – частина дезінформації, що просуває російська пропаганда, аби переконати західних союзників України припинити постачання зброї. Основна теза такого роду дезінформації має зміст: зброя, яку постачає Захід Україні, не надходить на фронт, а продається та контрабандою повертається до Європи або скеровується до країн Близького Сходу просто в руки бойовиків терористичних угруповань. Ця дезінформація частково просочується навіть у солідні західні ЗМІ. Так, нещодавно канал CBS показав фільм «Озброюючи Україну», де стверджувалося, що більша частина зброї, яку постачає Захід, ЗСУ не отримують. Трансляція цієї стрічки спричинила скандал, після чого канал припинив покази фільму та перепросив, а зараз планує внести поправки до свого матеріалу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись