Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія не повинна дотримуватися Будапештського меморандуму, тому що НАТО бомбив Белград

З 2014 року Росія, порушивши власні зобов’язання перед Україною, що були виписані в Будапештському меморандумі 1994 року, на всі лади бреше про те, чому вона не мусить їх виконувати. Чергову брехню озвучив на Оглядовій конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) заступник голови російської делегації Андрій Білоусов. Він заявив, що звинувачення на адресу РФ у порушенні Будапештського меморандуму є «неспроможними», оскільки «опоненти Росії кілька разів зневажали фундаментальні норми міжнародного права, принципи ООН та ОБСЄ». Наприклад, «бомбили Белград» та визнали Косово.

Насправді в Будапештському меморандумі чітко виписані зобов’язання гарантів – Великої Британії, США та Росії – щодо України. Ось вони:

1. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та Сполучені Штати Америки підтверджують Україні свої зобов'язання згідно із принципами Завершального Акта ОБСЄ поважати незалежність і суверенітет та наявні кордони України.  

2. …підтверджують свої зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності  або ж  політичної незалежності України, і що жодна їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або якимось іншим чином згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй.  

3. …підтверджують Україні свої зобов'язання згідно з принципами  Завершального Акта ОБСЄ утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і у такий спосіб отримувати будь-які переваги.  

4. …підтверджують свої зобов'язання домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії або об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

5. …підтверджують щодо України свої зобов'язання не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави-учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім випадку нападу на них самих, їхні території чи їхні підопічні території, їхні збройні сили або їхніх союзників з боку такої держави спільно або в союзі з державою, яка володіє ядерною зброєю.

Жоден з цих пунктів не має стосунку до того, що, як і де робили чи можуть зробити країни-підписанти в будь-якій іншій точці світу. Тому, звісно, заяви представників Росії щодо їхньої власної «невинуватості» - це чергова брехня. До того ж витримана в дусі «сам дурень». Більше про цей поширений формат російської пропаганди читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись