Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж СБУ розкопує трупи цивільних, щоб влаштувати провокацію та звинуватити Росію у воєнних злочинах

На іноземну авдиторію агітпроп розповідає, що нібито Держбюро розслідувань та СБУ організували розкопки могил у селах Козача Лопань, Великий Бурлук, Шипувате та Хатнє Харківської області. Мовляв, розкопують поховання місцевих жителів, які померли природною смертю під час перебування у цих населених пунктах російських військ. Буцімто після ексгумації тіла цих українців понівечили та кинули у спеціальні ями на околицях сіл, щоб створити неправдиві докази «катувань» та «розстрілів» мирних жителів російськими солдатами. Нібито зараз агенти Секретної служби та поліції фотографують та знімають ці тіла та «імітують роботу судово-медичних та інших експертів» перед фальшивими «свідками». На поширення меседжу звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo.

На Харківщині справді продовжують ексгумацію загиблих внаслідок російської агресії та фіксацію воєнних злочинів Росії. Наприкінці жовтня 2022 року МВС України повідомляло, що вже зафіксували близько сорока тисяч воєнних злочинів. Тож агітпроп вкотре намагається приховати скоєне та виставити Росію жертвою провокацій. 

Агітпроп систематично маніпулює темою недоторканості та святості могил. Раніше пропагандисти писали, що ексгумація тіл у місцях масових поховань в Ізюмі — осквернення останків загиблих; Київ знущається з могил загиблих у Лимані, проводячи ексгумацію; Україна влаштувала геноцид в Ізюмі, а тепер розкопує могили та звинувачує росіян, щоб отримати допомогу Заходу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись