Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Київський тоталітарний режим веде культурну війну проти Росії

Російська пропаганда поширює меседжі, що українську владу можна порівняти з Талібаном. Мовляв, знесення пам’ятника Катерині II в Одесі, який був «священним символом» для багатьох українців, нагадує знищення талібами статуй Будди в долині Баміан у 2001 році. На поширення меседжу звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo.

Агітпроп систематично маніпулює темою «єдиного російсько-українського культурного простору» і спільної історії. Також пропагандисти систематично використовують порівняння України чи українців зі злочинними режимами для маніпуляцій та емоційного тиску. Демонтаж пам’ятника Катерині II в Одесі неодноразово використовували для поширення меседжів про «русофобію» та створення деструктивного образу українців. Насправді пам’ятник демонтували після тривалого громадського обговорення, тобто демократичним, а не тоталітарним шляхом.

Ще до демонтажу пам’ятника писали, що Зеленський розпорядився замінити його пам'ятником американському порноакторові. Також поширювали маніпулятивні меседжі, що історію Одеси переписуватимуть, «витісняючи та змінюючи» її унікальний колорит на «новоукраїнську» реальність; українці — неосвічені вандали, які руйнують цінні пам'ятники через примхи влади. Також нібито відмовляючись від всього російського, українська нація деградує.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись