Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні визнали ефективність російських кібератак

Російські медіа повідомляють, що в Україні нібито визнали ефективність російських кібератак на об’єкти критичної інфраструктури. Агітпроп стверджує, що про це сказав заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Віктор Жора виданню Politico. Це не так.

У статті Politico, до якої апелюють пропагандисти, немає ані слова про ефективність російських кібератак. Як пише StopFake, у матеріалі йдеться, що такі атаки також мають вважатися воєнними злочинами, оскільки націлені на критичну та цивільну інфраструктуру України. Водночас і в СБУ, і в Держспецзв’язку повідомили, що за час повномасштабної війни російські хакери так і не досягли стратегічних цілей. Натомість українські фахівці збирають докази кібератак, які проводяться Росією спільно з ракетними атаками, і передають цю інформацію до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. 

Наприкінці 2022 року у Службі безпеки України розповіли, що нейтралізували сотні російських кібератак та кіберінцидентів на об’єкти енергетики України, з яких близько 30 могли стати надкритичними. У Держспецзв’язку повідомили, що проти України зафіксували 2100 кіберінцидентів і кібератак, з них від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — понад 1500. Найчастіше російські хакери атакують державний сектор, насамперед енергетичний сектор.

Раніше хакери надсилали фейкові листи зі шкідливим змістом від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Академії СБУ, листи, замасковані під «указ президента». Також агітпроп стверджував, що Росія не займалася кіберагресією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись