Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія відвертає увагу від скандалу з дітьми чиновників вирваними з контексту відео з «українцями»

У соціальних мережах та телеграм-каналах обговорюють новорічний відпочинок дітей російських чиновників за кордоном, зокрема в Дубаї, на Балі, Мальдівах та Сейшелах. Матеріал на цю тему опублікували фактчекери видання The Insider.

Для відвернення уваги російські та проросійські телеграм-канали почали поширювати уривки відео, на яких люди танцюють з українськими прапорами нібито під час відпочинку в Куршевелі. У дописах стверджують, що це «українські айтівці, які виїхали з країни ще до великої війни». Або розповідають, що це — «діти українських олігархів, які святкують “гори убитих солдатів ЗСУ” в Бахмуті». 

Насправді, на цих відео фігуранти журналістських розслідувань. Ба більше — один із них перебуває у розшуку МВС України. Про це повідомив журналіст Михайло Ткач.

У такий спосіб російська пропаганда використовує тактику відвернення уваги від поведінки та статків російських чиновників і їх дітей через маніпулювання вирваними з контексту відео.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись