Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці — неосвічені вандали, які руйнують цінні пам'ятники через примхи влади

Таку тезу поширюють російські пропаганди, як у кремлівських ЗМІ, так і у соцмережах. Зокрема, таке повідомлення час від часу зринає у прокремлівських анонімних телеграм-каналах.

Автори таких повідомлень стверджують, що українці — неосвічені вандали, які забувають свою історію, й готові руйнувати всі пам'ятники та меморіали, пов'язані із Радянським Союзом чи Росією виключно за вказівкою влади. Цього разу меседж з'явився в інфопросторі на тлі новин щодо демонтажу пам'ятника Катерині Другій в Одесі. До того такі повідомлення поширювали, наприклад, коли в українських містах по черзі демонтовували пам'ятники російському поету Олександру Пушкіну.

Аргумент у пропагандистів один: в українців погано з освітою, вони затьмарені ідеями "нацизму" й готові руйнувати все, що суперечить їхній ідеології, зокрема, й дуже цінні пам'ятки, як от статуя Катерини Другої. Росіяни дуже переймаються руйнуванням "цінностей" в Україні, тому навіть слідчий комітет Росії висловив готовність «розслідувати» випадки руйнування.

Проте росіяни, стверджуючи про цінність багаторічного пам'ятника Катерині замовчують, що це насправді монумент — лише репліка, відновлена 2007 року, а не сторічна бронзова скульптура. За даними "По той бік новин", пам’ятник 1900-го року, встановлений на честь нібито сторіччя міста, демонтували у 1920 році: чотири скульптури сподвижників імператриці зберігались у краєзнавчому музеї, а від статуї російської цариці залишилася лише голова. Монумент відтворили під назвою «Пам'ятник засновникам міста» у 2007 році.

Та й після демонтажу пам'ятника його не планують руйнувати. За словами речника Одеської обласної військової адміністрації Сергія Братчука, чотири фігури так званої композиції "Засновникам Одеси" повернуться до музею.

Однак саме росіяни на тимчасово окупованій території займаються вандалізмом й зокрема з ідеологічних міркувань. Наприклад, як пише "По той бік новин", у Маріуполі демонтували пам'ятник Жертвам Голодомору 1932–1933 років та політичних репресій, знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі та навіть мурал, присвячений дівчинці Мілані, яка вижила після російських обстрілів у 2015 році. Крім цього, росіяни не приховують, що вивезли усе цінне з Херсонського художнього музею, а в Мелітополі окупанти спочатку пограбували краєзнавчий музей, а потім наново відкрили його, при цьому невідомо, що сталося з найціннішим експонатами – скіфським золотом. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись