Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія маніпулює темою тимчасових вимкнень електроенергії в Україні, стверджуючи, що вони — непотрібні

У соціальних мережах поширюють маніпуляції про те, що вимкнення електроенергії в Україні, які довелося запровадити внаслідок російських ракетних обстрілів по енергетичних об'єктах, є необґрунтованими. Нібито приватні підприємці отримують «надприбутки» від цього й тому — вимикають людям електроенергію навмисно. На випадки маніпуляцій в мережі звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота. 

Згідно з даними від ДТЕК, які вдалося отримати фактчекерам, втрати відбуваються не у виробництві електроенергетики, а в її розподілі.

«Були незначні пошкодження на деяких ТЕС, які швидко виправили. Тобто йдеться про те, що виробляється стільки ж електрики, як і до масових обстрілів інфраструктури, та передати її для споживання проблемно. Оскільки терористичними діями Росії пошкодилися критично важливі об’єкти, які передають електроенергію від виробничих станцій до місця її споживання», — йдеться у повідомленні.

Крім цього, видача електроенергії, виробленої атомними, тепловими чи гідроелектростанціями, здійснюється в мережі НЕК "Укренерго" (підприємство, що керується державою) через розподільчі пристрої високого класу напруги від 110 кВ і вище (150 кВ, 220 кВ, 330Кв, 750 кВ). Приватні регіональні розподільчі компанії розпоряджаються мережами та підстанціями з класом напруги до 110 кВ. Їхні мережі призначені для отримання електроенергії з магістральних мереж з великою напругою, перетворення цієї напруги до рівня, який можуть прийняти споживачі (0,4 кВ або 220 В) та безпосередньо передачі її споживачам. Тобто пошкоджені державні об’єкти.

«НЕК "Укренерго" також виконує функції головного диспетчерського центру. Виконання будь-яких команд диспетчера для всіх решти учасників ринку електроенергії є обов'язковим. В нинішніх умовах всі вимкнення  відбуваються або внаслідок аварій, або по команді диспетчера (віялові вимкнення). Це може бути складений на якийсь період часу доведений графік (в залежності від кількості використання потужностей та їх забезпечення). В нинішніх умовах - це в основному дається команда, яка формується залежно від ситуації. Справді, вночі використовується менше електроенергії ніж вдень, але все одно цього забагато для тих ліній, які залишилися неушкодженими», — пояснюють фактчекери.

Вони додають, що доставка та використання електроенергії повинна виходити в нуль: тобто скільки виготовлено стільки й використано. Якщо вироблено умовно 10 ГВт така ж кількість має бути спожита. Сьогодні є можливість доставити лише певну кількість електроенергії (її замало і для найменш пікових годин). Відповідно, протягом усього дня відбуваються вимкнення для балансування.

Що відбувається під час планових відключень світла і як визначають, які саме об'єкти чи території вимикати — про це в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор компанії "ДТЕК" Дмитро Сахарук: "Якщо у конкретному вузлі споживання 100 мегаватів, а у ньому можна виробити чи передати туди фізично 80 мегаватів, то необхідно вимкнути споживачів, які споживають зайві 20. Для цього розробляється графік, який свідчить, що 20 мегаватів — це 2, 3, 4 чи 5 кварталів у місті. Ці квартали вишиковуються в чергу, і кожні 20 мегаватів вимикаються. Якщо цього не робити, то все місто буде вимкнене. Тому що спрацює автоматика. Якщо буде великий дисбаланс між попитом і споживанням, впаде частота, спрацює автоматика і вимкнеться все місто. Для того, щоб його потім включити, буде потрібно вже не 15 чи 20 хвилин. І навіть не година. Потрібні будуть години або навіть дні відключень, аби включити знову все місто".

Проте Росії вигідно поширювати маніпуляції про те, що Україна вимикає електроенергію споживачам задля того, щоб приватні компанії могли нажитися, а не через злочинні дії Росії. У такий спосіб Росія прагне виставити себе не винуватою, а керівництво України прагне дискредитувати. Мовляв, їм байдуже щодо того, в яких умовах проживають українці.   

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись