Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Німеччина планує захопити Росію

Таку тезу поширюють російські пропагандистські медіа. Також її тиражують у соцмережах, зокрема, в проросійських телеграм-каналах.

У повідомленнях йдеться про те, що Берлін готується "заробити" на газопроводах російської транснаціональної компанії "Газпром" для доставлення палива з її СПГ-терміналів. Мовляв, за прогнозами, німецька влада, швидше за все, готується до захоплення Росії в такий спосіб. Пропагандисти переконують, що німці намагаються захопити "Русь" із сивої доісторичної доби.

Насправді це нічим необґрунтована заява прокремлівських ЗМІ, на яку звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. За їхніми даними, така теза виникла на тлі новин про вибухи газопроводів Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Проте жодних фактів чи доказів на підтримку твердження про те, що Німеччина хоче захопити Росію, немає.

Вибухи на обох газопроводах справді сталися, однак немає жодних доказів того, що в них винна Німеччина й тим паче того, що це могло б бути кроком до захоплення Росії. Як заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель: «Будь-який навмисний підрив європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним і буде зустрінутий жорсткою та спільною відповіддю».

У НАТО назвали ці інциденти «навмисними, безрозсудними та безвідповідальними актами саботажу». Однак Європейський Союз не назвав жодної сторони, яку б вважав відповідальною за інцидент.

Росія не вперше заявляє, що бачить загрозу від якихось країн, не називаючи вагомих причин. Зокрема, й напад на Україну Росія обгрунтовує так званою загрозою з боку України. Мовляв, якби вони не розпочали війну, Україна б напала першою тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись